Wat voorbeelden: http://www.pi4raz.nl/index.php?option=com_content&task=view&id…
Een korte uitleg in de Elektuur van feb 1996 1998 (VFO-stabilisator annex frequentie-uitlezing):
Uitvinder van de hier toegepaste frequentiestabilisatie-methode is de Nederlandse radioamateur Klaas Spaargaren, PA0KSB. De schakeling kan in principe aan elke VFO worden toegevoegd om de frequentie binnen een paar hertz stabiel te houden, en dit zònder dat er fluitjes of andere ongerechtigheden aan het signaal worden toegevoegd.
Een kristaloscillator, waarvan de uitgangsfrequentie overigens geen ronde waarde hoeft te hebben, wordt gevolgd door een deler die gedurende pakweg 1 seconde een poort opent. Een binaire teller registreert vervolgens het aantal VFO-cycli binnen deze poorttijd. Bij het sluiten van de poort wordt het laatste cijfer vergeleken met ”8”. Als het kleiner is, wordt de 23-uitgang gereset naar 0. Is het groter, dan wordt de uitgang logisch één gemaakt. De telleruitgang wordt naar een D-flipflop geleid. Als het poortsignaal naar nul daalt, wordt de eerste one-shot getriggerd. De tweede one-shot klokt vervolgens de 1 of de 0 in de D-flipflop. Tenslotte wordt de teller gereset door de derde one-shot. Als het tellersignaal een 0 was, dan wordt de Q-uitgang van de flipflop hoog, waardoor de condensator wordt geladen en de VFO-frequentie stijgt. Bij een tellersignaal van 1 zal de VFO-frequentie juist dalen.
Op deze manier pendelt de VFO-frequentie dus voortdurend een paar hertz rond het stabilisatiepunt waarbij de teller een ”8” als laatste cijfer detecteert.
Het oorspronkelijke ontwerp van PA0KSB is in de loop der jaren steeds verder verbeterd. In latere varianten is gebruik gemaakt van een raster van 40 Hz, hetgeen een continue afstemming van de ontvanger mogelijk maakt
Een oude elektuurversie: