wanneer subwoofer fase draaien?

Hallo allemaal,

kan iemand me uitleggen wanneer je de fase van je sub's moet draaien?
Hoor je dat op de een of andere manier of hoe zit dat nou?

Ik heb 2 fullrage bassreflex luidsprekers die staan op 2 sub's waarin de luidspreker bovenin zit (naar onder gericht) en de bovenste kamer is dan afgesloten en in de onderste zitten onderaan grote baspoorten. (Hoe heet dat eigelijk?)

zoiets als deze alleen dan zo gedraaid zodat de baspoorten onder zitten (naar je toe gericht) en veel groter. Het zijn geen auto luidsprekers maar PA/Disco.

Met vriendelijke Groet,

3CPO :)

Iemand moet dit toch weten?
Ze zetten er toch niet voor niets zo'n schakelaar op.

KT88

Overleden

De fase van een sub moet (uiteraard) in fase meelopen bij het midlaag van de satellietspeakers.
Als op de overgangsfrequentie nu de conus van de satelliet voorwaarts beweegt, en die van de sub achterwaarts, krijg je een vreemde dip in de karakteristiek.

Nu zal dat in een gemiddelde kamer wel eens net gewenst uit kunnen komen, omdat de golflengten op de kantelfrequentie (bij een echte aanvullende sub in de buurt van 80 Hz) tamelijk lang zijn, zodat het op een bepaald punt in het verre veld best eens *wel* in fase kan zijn.

Experimenteren dus.
Helemaal in jouw geval, waar de subs direct onder de full range speakers staan, zul je het effect zeker kunnen opmerken.
E.e.a. hangt ook nog eens af van de versterkers, als de subversterker toevallig inverteert en de full range versterker niet, moet je de fase ook 180 draaien.
Omdat de fabrikant nooit weet waar zijn sub mee wordt gecombineerd, zit die schakelaar erop.

" Ratings are for transistors.....tubes have guidelines" - www.audioconsultancy.nl -

ahzo, bedankt voor je reactie :) .

180 graden draaien van je fase,...plus en ground omwisselen.
Kun je doen met ofwel,met je signaal kabel of anders de aansluitpolen van je speaker.

Claiming to be gifted with golden ears, audiophiles can hear electrons traveling in wires . . . . . en dan hebben we nog gatver pseudo-bas