ja, ja ik ben er nog... ![;)](/images/smilies/wink.gif)
Je redenering is goed... Maar als je de ultralineaire instelling gebruikt kan het wel. (Ik heb het voor de zekerheid nog even nagekeken in het boek van S. Hellings)
standaard PP bedrijf
De buizen hebben altijd een beetje verschil (zeker als ze willekeurig gekozen zijn). Bij normaal bedrijf met gemeenschappelijke Rk en gemeenschappelijke schermroosterspanning zal één buis in rust wat meer stroom trekken dan de ander. Er valt dus een hogere spanning over de gemeenschappelijke Rk. De andere buis wordt door deze hogere spannings (-Ug1) meer dichtgedrukt.
De buis die de meeste stroom trekt heeft meestal ook een hogere schermroosterstroom waardoor de schermroosterspanning daalt, omdat deze ook gemeenschappelijk is zal ze ook bij de andere buis dalen waardoor hier ook de schermroosterstroom daalt.
De verschillen tussen de buizen worden dus geaccentueerd.
ultralineair PP bedrijf
De ultralineaire instelling zorgt dat ook in AB de anodestroom onafhankelijk is van de uitsturing... Je kunt dan toch één Rk gebruiken. Maar als je het niet vertrouwd kunnen losse (ontkoppelde) weerstanden ook net zo goed.
De truc van de ultralineaire instelling is als volgt: Sluit je de schermroosters aan op het voedingspunt van de trafo (het midden) dan heb je puur penthode bedrijf. Sluit je de schermroosters aan op het einde van de wikkelingen dan heb je puur triode bedrijf. Met ultralineair zoek je een tussengebied waarbij er een vrijwel rechte karakteristiek optreed. De "kromming" in de karakteristiek is bij een triode en penthode tegengesteld. Je krijgt nu een soort tussenvorm.