Op 22 juli 2004 00:00:51 schreef harry64:
beeldbuis raakt wat opperig.
Of technischer gesproken : Door emmissie slijtage van de kathode. (dat is dat orange / rood gekleurde lichtje in het elektronen kannon) veranderen de parameters van de buis. Hierdoor lopen de RGB verhoudingen van de buis sterk uiteen bij de hogere belasting van het elektronen kanon waardoor de kleurbalans niet meer klopt.
p.s. emmisie slijtage is het verdampen van de metalen kathode door de hoge tempratuur er van. (+/- 800 graden C)
Deze verdamping veroorzaakt enerzijds vervuiling van de whenelt cilinder in het kanon( stuurrooster beeldsignaal) deze heeft n.l. een gaatje van een paar micron om de electronen bundel door te laten. dit gaatje dampt langzaam dicht.
Maar ook wordt de emmisie van de kathoden minder.
Hier is weinig aan te doen. Waarschijnlijk heeft ie als je goed kijkt ook afwijkende convergentie, dat is dat de drie kleuren niet meer goed over elkaar vallen. meestal gaat blauw er naast staan op de buitenste regio's van je schermoppervlak.
Niets aan te doen, niet helemaal waar. Er zijn twee soorten "slechte" beeldbuizen. De eerste soort is er een die veeel uren gespeeld heeft en waarvan dat de kathode werkelijk uitgeput is, daar is idd weinig aan te doen.
Vaak echter is de kathode vergiftigd. Dat wil zeggen:
Vergeleken met een klassieke radiobuis heeft een beeldbuis een enorm volume. Ook al is hij voor 99,99% vacuum, er blijft nog wat restgas in aanwezig. Dit gas , hoofdzakelijk stikstof wordt mettertijd geabsorbeerd door de kathode en maakt het oppervlak langzaam onwerkzaam.
Dit is om te keren door de gloeidraad een minuut of zo op een hogere spanning te zetten bijvb 9 V ipv 6.3 V
De Wehneltcilinder wordt op een spanning van enkele honderden volts geplaatst. Dit enkele malen herhalen.
Hierdoor wordt het gas uit de kathode getrokken en is die beeldbuis terug als nieuw.
Er bestaan speciaal daarvoor ontworpen beeldbuistesters, maar die zijn voor eenmalig gebruik onbetaalbaar.
Je kunt gemakkelijk een eenvoudige regenerator maken met een 9 V/1A transfootje en een 200V voedinkje.
Natuurlijk dient de connector van de buisvoet gehaald te worden. Deze ingreep is niet zonder risico, maar als laatste redmiddel is het het proberen waard. Ik heb het tientallen malen met sucses gedaan bij diverse merken. De meeste TV's hebben nog minstens 6 jaar gespeeld!