WAGO lasklem. Adereindhuls gebruiken?

Alleen berichten met de trefwoorden “klik aan dat” worden getoond. Alle berichten tonen

Sine

Moderator

Jep, op de combinatietang manier heb ik het ook nog geleerd, en inderdaad een beetje van de isolatie meer twisten.

Maar eigenlijk hoeft dat niet (en deed ik stiekem ook niet meer) de latere conex doppen waren "zelf torsend", gewoon alle draden op lengte er in en de dop er op schroeven. Klaar.

Anoniem

Op 8 april 2015 16:35:18 schreef 2N3055:
[...]
Grappig, ik heb op de lts geleerd juist ook de isolatie een stukje mee te twisten.
Sporen v/d tang zag je bij ons niet aangezien je langer moest strippen dan nodig, met de combinatietang in elkaar draaien en dan op lengte afknippen.
Daarna de dop erop draaien en de leraar draaide de dop er weer af zodat je de veer kon zien die dan precies tot aan de isolatie moest zitten.
Als je het 10x heb gedaan is het een makkie ;-)

Best wel grappig dat wat op de ene school absoluut fout is op de andere school de enige goede manier is. :-)

Dat van het te lang strippen om goed te twisten heb ik ook geleerd. En inderdaad de dop ging er weer af om te controleren of de veer ver genoeg op de las zat en of de aders niet beschadigd waren. De draden konden niet beschadigen van de draai lasdoppen want die waren minstens al vijf keer gebruikt. Het was al een wonder dat ze bleven zitten.

Henry S.

Moderator

Op 8 april 2015 22:21:19 schreef Sine:
Jep, op de combinatietang manier heb ik het ook nog geleerd, en inderdaad een beetje van de isolatie meer twisten.

Dat twisten gaat ook goed met de striptang ;)

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
Thevel

Golden Member

Dat twisten gaat ook goed met de striptang

Gereedschapsbeul :)

Ik heb gezien dat ze het ook deden twisten met een vlechttang.
Verder gebruik ik de gewone draaidoppen ook nog, lekker ambachtelijk met de combinatietang zoals het hoort.

Over het originele probleem: Die doppen met handeltjes gebruik ik nu juist speciaal om verbindingen te maken met soepele draden (in verlichtingsarmaturen bijvoorbeeld). Geen adereindhulsen dus, zijn ze niet echt voor bedoeld.

1-st law of Henri: De wet van behoud van ellende. 2-nd law of Henri: Ellende komt nooit alleen.

ben die wago doppen zelfs tegengekomen in een kabel tussen een adsl modem en isra punt. dat werkte ook nog met die 0,10 mm2 draad uit een rj11 kabeltje..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
chuckie

Honourable Member

Ik vind ze ideaal en ze zijn minstens zo goed als een draailas.
'tis nu eenmaal vooruitgang en zoals Testman ook al eerder aangaf, ze zijn voor tijdelijke test verbindingen ook perfect en je kan ze flink mishandelen maar geven geen krimp...(behalve waar het moet...)

Tegenwoordig worden dit soort producten ver buiten de specs beproefd voordat ze op de markt komen...
Ik zou in ieder geval nooit meer terug willen naar de draailas...

Ervaring is de naam voor de som der fouten die we gemaakt hebben--Oscar Wilde

Op 7 april 2015 11:53:03 schreef RAAF12:
Stampen,wel de doos dichtmaken! Aan open dozen heb ik een bloedhekel.

En anders hang je een mooi schilderij van grootmoeder voor een open doos :7

DIPLOMA: asistent monteur nivo 1, monteur consumenten elektronica nivo 2. CERTIFICAAT: witgoed monteur, vca, rijbewijs B/AM......en zwemdiploma A, mijn eerste gerepareerde apparaat was snaartje vervangen in onze cassette speler toen ik 9 jaar was. :)

zo'n zelfde ding maar dan in groen conex kunstof heb ik van de week nog uitgegraven in de mystery gereedschap bak. niemand gebruikt dat ding voor die conex doppen, de oude garde doet dat met de combinatietang..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
Sine

Moderator

Voor die nieuwe conex hoeft dat dan ook niet

Draden recht er in en dop er op schroeven, klaar.

Op 9 april 2015 23:28:06 schreef Sine:
Voor die nieuwe conex hoeft dat dan ook niet

Draden recht er in en dop er op schroeven, klaar.

Bedoel je die groene doppen?

http://www.obibouwmarkt.nl/media/catalog/product/cache/3/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/5/5/5510211.jpg

Volgens mij moet bij deze toch echt het koper in elkaar getwist worden.

Sine

Moderator

"nieuw" is relatief, dat is ook alweer 15 jaar geleden .. maar op het doosje stond specifiek dat ze zelf twistend waren.

ik merk wel dat ik WAGO al jaren verkeerd uitspreek.... het is blijkbaar: WAOGO

Jinny

Golden Member

Ik zweer bij de steeklassen, zeker daar waar ik het door anderen moet laten doen, in mijn huis heb ik vrijwel alle draaidoppen vervangen door steek, wel goede, omdat de elektra monteur in '71 bij de nieuwbouw een slechte week had gehad met de draaidoppen blijkbaar.
Had geen zin om echt alles nieuw te trekken.

Zelf heb ik toen op de LTS geleerd de perfecte draaidop te maken, maar voor de snelheid is een goede wago een stuk handiger.

Ontopic, de 'soepele wagos' van de OP altijd zonder adereindhuls gebruiken.

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
maartenbakker

Golden Member

Ik had geen Conexen meer liggen (doe normaal alleen installatiewerk bij mezelf, dus geen voorraadartikel), geen zin in Jaspers, ueberhaupt geen zin om 5 draden met een tang te lijf te gaan eigenlijk... Dus ik heb even snel bij de bouwmarkt een blistertje soepele Wago's meegenomen, en die doen het prima op 1,5^2 en 2,5^2 VD. Dit in een installatie die volzat (en zit) met slordig aangebrachte grijze Wago's, dus hoe dan ook zijn deze vrolijke oranjegezinde gevalletjes niet het zwakste punt in de installatie. Zou ik me ooit volledig tot steekdoppen bekeren, dan zijn dit kandidaten.

Als contactdoos trouwens wel een echte Schneider (Elso) gebruikt. Die hebben schroefjes.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."

Steek-, klem- of draailas maakt me niet uit(wel altijd Conex of Wago). Kwestie van gezond verstand gebruiken en je aan de voorgeschreven lengte houden (het staat zelfs op de steeklasdop en dan zijn er nog van die $%%JFN##@!! die het verkeerd doen).

In de afgelopen 13 jaar slechts 3 keer een slechte las gehad. 1 draailas en 2 steeklassen (waarvan 1 doos vol met water door een opening in een wartel, leuk oude installaties). Zelfs mijn draailassen met 3x4mm en 3x6mm zijn nooit een probleem gebleken. Komt misschien omdat bij praktijkles op de MTS op een slechte las tijdens het praktijkexamen de doodstraf stond. Heeft het toch nog zijn vruchten afgeworpen. :D Steeklassen maak ik liever niet met 4mm of meer omdat er vaak te veel mechanische spanning op de draden komt in de doos.

Tegenwoordig zie je stagiaires die niet eens een 3x1,5mm YMvK aan kunnen snijden zonder de kern te verwoesten, laat staan een draailas kunnen maken. Wordt er op het MBO überhaupt nog wel praktijkles gegeven wat dit soort basishandelingen betreft?

om die 4, 6 en 10mm2 ymvk kabels op te lassen worden abox lasdozen op t werk gebruikt met 5 klemstroken erin die te schroeven zijn. idd is de wringkracht van de draden icm steeklassen een probleem. gebruik overigens nooit een mes om aan te strippen, kan prima aanstrippen met een zijkniptang..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
maartenbakker

Golden Member

Waarom 15 euro uitgeven aan een stopcontact met redelijk bruikbare klemmetjes (die meer dan 1 keer los kunnen zonder zere vingers of andere ellende) als je voor de helft van de prijs een zeer degelijk schroefsysteem hebt dat uitdentreure los en vast kan? Voor de helft van die Elso heb je dan weer een Chinees met nog weer fluttere steekcontacten die in de praktijk best wel eens eenmalig zouden kunnen zijn, dus dan is de Elso de gulden middenweg. Die ik trouwens ook kies omdat hij een goede verhouding tussen prijs en prestatie biedt. Het plastic is net niet te dun. Hij zal niet zo gauw uitlubberen als de Chinees, als je de steker er een paar keer in en uit doet en hij is niet zo duur als het andere merkproduct.

Over merkproducten gesproken, er was een aantal jaar geleden schakelmateriaal op de markt dat je zelfs voorzichtig vast moest schroeven (uitsluitend met M4 op een plaatje, en niet te hard aandraaien) omdat de thermohardende kunststof van belabberde kwaliteit was. Ik meen van Presto. Dat soort ellende met Elso ook nog nooit gezien.

Het is, om op de aansluitingen terug te komen natuurlijk niet als met een lasdop die je in een doos moet kunnen proppen, maar enige manipulatie heb je ook daar wel. Vooral als er maar een kort eind draad uit de muur komt.

Bovendien kost het aandraaien van een schroefje (ook een klemcontact trouwens) als handeling geen extra moeite (in tegenstelling tot een draailasdop die in principe extra werk kost). Daarom zou ik het omdraaien: er is (in tegenstelling tot bij lasdoppen) meestal geen reden om een steekcontact te kiezen.

En tot slot heb ik een zwak voor Oost-Duitse industrie die de anschluss overleefd heeft (ueberhaupt voor systemen en bedrijven die kans zien om bij de tijd te blijven zonder het roer te hoeven omgooien - dat wijst op kwalitatief goed spul meestal). Iets dat zowel door de economische toestand (onvermijdelijk) als door politieke beslissingen (absoluut vermijdelijk) niet vanzelfsprekend was.

www.elba-elektro.nl | "The mind is a funny thing. Sometimes it needs a good whack on the side of the head to jar things loose."
Jinny

Golden Member

Hmm, vlechttang of mes, mes om de isolatie van de kabel te lijf te gaan, heb er overigens ook een handig apparaatje voor, en een vlechttang om de draden aan te strippen, mijn striptang is na al die jaren nog zgan....

Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl.. Gaat ook door voor 'Wilt wief' naar horen zeggen
Henry S.

Moderator

Op 29 april 2015 02:39:33 schreef Dominic:
Tegenwoordig zie je stagiaires die niet eens een 3x1,5mm YMvK aan kunnen snijden zonder de kern te verwoesten, laat staan een draailas kunnen maken. Wordt er op het MBO überhaupt nog wel praktijkles gegeven wat dit soort basishandelingen betreft?

Nauwelijks!

Deze post is niet door ChatGPT gegenereerd. De 2019 CO labvoeding.
Sine

Moderator

Op 29 april 2015 12:22:28 schreef maartenbakker:
Waarom 15 euro uitgeven aan een stopcontact met redelijk bruikbare klemmetjes (die meer dan 1 keer los kunnen zonder zere vingers of andere ellende) als je voor de helft van de prijs een zeer degelijk schroefsysteem hebt dat uitdentreure los en vast kan? Voor de helft van die Elso heb je dan weer een Chinees met nog weer fluttere steekcontacten die in de praktijk best wel eens eenmalig zouden kunnen zijn, dus dan is de Elso de gulden middenweg. Die ik trouwens ook kies omdat hij een goede verhouding tussen prijs en prestatie biedt. Het plastic is net niet te dun. Hij zal niet zo gauw uitlubberen als de Chinees, als je de steker er een paar keer in en uit doet en hij is niet zo duur als het andere merkproduct.

Je hoeft natuurlijk niet meteen voor een chinees te gaan, Gira, Busch Jeager, Jung, ... gebruiken allemaal veerklem spul. En waarom ook niet? Dat is de zelfde discussie als wago - draaidop.
Losmaken, ja ... misschien. Maar hoe vaak doe je dat nou helemaal?
Voor de prijs hoef je het ook al niet te doen, een Gira 046627 enkele WCD met RA kost schokkende 3.78 https://www.elektroschakelmateriaal.nl/products/gira-046627-wcd-randaa…