Meten aan Delta EST 150 labvoeding

miedema

Golden Member

Meten aan Delta Elektronika EST 150 labvoeding

Op CO zijn we steeds bezig met oude Delta voedingen, Maar Delta Elektronika maakt ook een mooie moderne labvoeding, de EST 150.

In het Delta reparatietopic kwam ter sprake dat ik wel benieuwd was naar die moderne Delta EST 150. Roland van Leusen heeft die voeding, en vond het leuk er mee langs te komen. Hij bracht ook een Chinese voeding mee, de LW-305KD. Die LW-305D heeft Roland eerder in dit topic laten zien.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/IMG_9130_Delta-EST150-LW-305KD-600pix.jpg

De Delta EST 150 is een moderne, schakelende, 3 kanaals labvoeding. Voorzien alle hedendaagse gemakken: mute knop per kanaal, knop om de U en I instelling te zien tijdens bedrijf, en mogelijkheid om 2 kanalen te tracken voor een symmetrische voeding. Spanning èn stroom potmeters zijn 10-turn.

Met name die knop om tijdens bedrijf je settings te zien zou ik niet meer willen missen! Het is ontzettend handig om tijdens bedrijf even naar je stroom limit te kijken, en even bij te stellen. En überhaupt, je voeding kortsluiten om de stroombegrenzing in te stellen? Zo omslachtig ;-)

Om de Delta EST 150 zinnig op z’n kwaliteiten te beoordelen zou je hem moeten vergelijken met z’n soortgenoten, zoals de Rigol DP832, maar meer nog z’n Keysight en TTi etc. equivalenten. Die hadden we niet bij de hand...

Leuker leek het ons een vergelijking te doen met een Oude Delta E030-1, en de Chinese LW-305KD.
Zeer ongelijke voedingen, maar geeft hopelijk wel een beeld wat er van elke categorie verwacht kan worden.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/IMG_9121_Delta-oud-nieuw-LW-305KD-600pix.jpg

De 3 voedingen bij elkaar. Let ook eens op grootte, geleverd vermogen en functionaliteit. De nieuwe Delta EST 150 is 1,5x zo hoog als de E030-1, maar in dat volume zitten 3 voedingen van 50W per stuk, totaal 150W. De E030-1 is een enkele voeding van 30W.... Die piepkleine Chinees levert ook 150W!

Vergelijkend valt verder op dat op de moderne voedingen we steeds spanning en stroom continue kunnen monitoren, op de oude Delta is het òf òf...

We hebben gekeken naar Brom & ruis, dynamische belasting, inschakel gedrag, en uitgangsimpedantie. (een meetdagje vliegt om :-) )

Het is een hoop werk om de meetuitkomsten te verwerken tot mooie plaatjes, en mijn tijd is momenteel wat beperkt... Daarom zal ik de meetresultaten de komende dagen in delen posten.

Groet, Gertjan

blackdog

Golden Member

Hi Gertjan,

Ik zie er naar uit! ;-)

Groet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

Hallo Gertjan,

Kan je ook een paar mooie foto's plaatsen van de EST 150 inhoudelijk? In de Delta reparatie thread staat een foto, maar die is wat donker en onscherp. Ik neem aan dat de EST 150 een compleet geschakelde voeding is, net zoals de grotere modernere voedingen van Delta?

kun je delta voedingen ergens anders als bij rexel of delta zelf kopen? je vind erg weinig info over prijzen van hun voedingen eigenlijk..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
miedema

Golden Member

Ha Radiohead,

We hebben ons niet de tijd gegund om hem open te maken, en de voeding is weer met zijn baasje mee. Maar Roland was zo vriendelijk om zijn foto's op te sturen. Ik heb ze wat helderder gemaakt.

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/delta_est_150_inside-600pix.jpg

Deze voeding is inderdaad geheel geschakeld. En mooi modulair opgebouwd.
Links op de foto de 10V / 5A module, midden en rechts de 20V / 2,5A modules.

Veel SMD:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/delta_est_150_inside_2-600pix.jpg

En een achteraanzicht:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/delta_est_150_back-600pix.jpg

@ testman
Roland vertelde mij dat hij zijn voeding rechtstreeks bij Delta Elektronika gekocht had. En dat dat snel en prettig geregeld was.

nu snel de deur uit...

groet, Gertjan.

@testman

Delta is als Rolls Royce: "If you have to ask how much, you can't afford it." ;-)
Kwa prijs en mogelijkheden is een Rigol DP831A vergelijkbaar.

Ik vindt daarvan de bediening te druk, de twee 30V voedingen hebben een gezamenlijke nul, parallel zetten kan dus niet. Zaken als USB, LAN, RS232 besturing en IO Control heb ik op een voeding niet nodig.
Wel een schone en stabiele spanning gecombineerd met goede service en support. De keuze voor Delta was dan ook niet moeilijk.

It's the rule that you live by and die for It's the one thing you can't deny Even though you don't know what the price is. It is justified.

ik zag er epay staan die nog te doen waren, maar duidelijk niet nieuw. ik zou een carnavals ding als die rigol niet eens overwegen. meer als de helft van m'n voedingen is al afkomstig van de bekende D uit zierikzee..

waar rook was, werkt nu iets niet meer

Benieuwd naar de meetresultaten.
Henry Royce zei ook : The quality will remain long after the price is forgotten.

blackdog

Golden Member

Hi,

De grote vraag is natuurlijk, zit er een lineaire regeling na het schakeldeel?

Groet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
flash2b

Special Member

@miedema
Het vergelijken van de Delta EST 150 met de Rigol DP831A/DP832A kwa techniek kan ik niet volgen aangezien de EST 150 een schakelende voeding is, en de DP831A/DP832A niet.

De LW voor de Chinese voeding staat voor Longwei.

De EST 150 is een mooi voorbeeld van beproefde techniek met een conventionele bediening.

Keysight kan er ook wat van met een drukke bediening:
http://www.keysight.com/upload/cmc_upload/ck/SP/images/N5705A_front_face_left_med.jpg

High met Henk

Special Member

sorry, maar ik vind delta voedingen niet echt heel duur. Kijk eens wat een zelfde voeding van kenwood kost of van AgilentKeysight....

dan vergelijk je ook gelijkwaardige voedingen met elkaar...

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Hier staan intussen ook een stuk of 8 Delta's in diverse vormen en maten (geen van allen oorspronkelijk bedoeld als labvoeding).

De opbouw van die EST 150 lijkt op het eerste gezicht nogal voor de hand liggend; een print met gedeelde filtering, gelijkrichting en buffercondensator voor de 400V bus, en dan voedingen die grotendeels identiek zijn; als ik het goed zie is die 10V/5A voeding nagenoeg gelijk aan de 20V/2.5A voedingen, met een andere spoel en condensator aan de secundaire zijde, wellicht een andere wikkelverhouding in de transformator.

@Blackdog: de S-serie voedingen van Delta hebben ook geen lineaire regeling achter het switchmode gedeelte, alleen wat passieve filtering, en die hebben alsnog heel fatsoenlijke specs, als je het mij vraagt. 5mVrms (25mVpp) rimpel is prima voor mijn toepassingen, maar wellicht dat jij daar anders over denkt.

Een manager is iemand die denkt dat negen vrouwen in één maand een kind kunnen maken
blackdog

Golden Member

Hi SparkyGSX,

Ik heb de DELTA ES 030-5, wat ook een digitale voeding is.
Deze heeft verdomd weinig digitale prut op de uitgang staan, maar deze voeding wordt b.v. niet gebruikt bij de ontwikkeling van zeg mijn meetversterkers.
We gaan niet de Goden verzoeken ;-) zoals ik regelmatig zeg, ken je meetinstrumentarium, dan komt het vast goed.

Groet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
High met Henk

Special Member

voor mij is rimpel helemaal niet echt een issue: ding moet vooral veel vermogen hebben en zo snel mogelijk recoveren. Net als een accu dat doet dus!
meetversterkers en al die meuk is aan mij niet besteed :)
Maar een accu heft helemaal geen stroombegrenzing en die vind ik soms wel fijn. Ook is de spanning instellen van een accu nogal lastig..
Maar 10 A is wel het minimale wat ik nodig hebt en 0.2 V rimpel max kan ik voor mijn toepassingen prima mee leven.. Maar kan me prima voorstellen dat de rest daar hier helemaal niet op zit te wachten..
ik heb een Agilent staan die snel recovert en een Eleshop ding wat een recoverytijd heeft van ehhh.... ooit??

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Als je de spanning omlaag draait, dan heeft mijn voeding een tijdsconstante van orde grootte 20s. Dat is de delta SM6020....

four NANDS do make a NOR . Kijk ook eens in onze shop: http://www.bitwizard.nl/shop/
blackdog

Golden Member

Hi Rew,

Dat traag terug gaan naar een lagere uitgangsspanning komt door de 6x470uF aan de uitgang!

Eigenlijk een voeding voor High met Henk zijn situatie :-)

Groet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

apart dan, m'n SM7020D zakt als je van 70V naar 0V draait de laatste 15V nadat de V knop op 0 staat in enkele seconden..

in de voeding zit een dummy belasting met halfgeleider die bij terugdraaien zorgt dat de elco's worden ontladen. dat had m'n philips PE1515 smps labovoeding al die 42 jaar oud was. zonder was niet te doen bij dat ding, er zat 10.000uf op de uitgang van die voeding..

waar rook was, werkt nu iets niet meer
High met Henk

Special Member

Dumploads, interfaces, andere uitgangscondensatoren, iets meer stroom of spanning..
Het kan allemaal bij delta (binnen marges, die behoorlijk afgebakend zijn)

Zijn opties bij hun..

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

10% meer stroom of 10% meer spanning kan bij hun idd op aanvraag, en dan nog kunnen die voedingen op vollast draaien. en ze hebben nog steeds weinig modellen die een fan nodig hebben. de voedingen die er 1 nodig hebben is iig niet zo'n rammelding ( die stevige kasten helpen ook wel, andere merken hebben kunstof behuizingen die als klankkast gaat werken )

waar rook was, werkt nu iets niet meer
miedema

Golden Member

Heren,

Wat een discussie allemaal, en met alle winden mee, nog voor het eerste meetresultaat getoond is :-)

Als eerste hebben we gekeken naar de Brom en ruis van de voedingen. Ik heb de meetcondities zoveel mogelijk gelijk gehouden met die gebruikt in het Labvoeding eigenschappen topic, zodat vergelijk mogelijk is. Wel heb ik nu voor de brom en ruis spectra gekeken tot 80kHz, omdat bij schakelende voedingen daar eerder resten te verwachten zijn.
Om te beginnen het brom & ruis spectrum van de beide Delta's:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/Brom-ruis,-E030-1-vs-EST150-600pix.png

De curve van de klassieke Delta E030-1 in oranje is inmiddels bekend. Zelfs voor een lineaire voeding een erg lage ruisvloer. Waar een hele reeks lichtnet harmonischen boven uit prikken.
De ruisvloer dan de schakelende Delta EST 150 ligt aanmerkelijk hoger. Aan de ene kant kun je zeggen: zie je wel de ruisvloer van die schakelende Delta is flink hoger dan van zijn lineaire broertje. Aan de andere kant: kijk eens naar hoe hoog de pieken van de net harmonischen van de lineaire Delta zijn, daar blijft de EST150 ruisvloer onder. Per saldo valt het dus erg mee....

Wel zit er nog een piek in de EST150 ruiscurve rond 16kHz. Te laag voor de schakelfrequentie (Ik denk dat Delta die erg hoog gekozen heeft) Het zou een resonantie in het uitgangsfilter kunnen zijn...

Van beide Delta's laat ik alleen de belaste curven zien, omdat de onbelaste niet veel afweken. En een wijze man zij eerder "een voeding wordt zelden onbelast gebruikt". :-)

De volgende stap is de EST 150 vergelijken met de LW-305KD:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/Brom-ruis,-EST150-vs-LW305KD-600pix.png

De Delta EST 150 weer in groen.
Hier wel de onbelaste LW-305 curve (blauw), omdat die anders (hoger) is dan de belaste. Eenmaal belast verandert er niet veel. De gele en paarse curve zijn respectievelijk 0,83A en 5A belasting.
Wel worden bij 5A load de net harmonischen flink hoger, en kijk naar de pieken op 30kHz en 60kHz.

Dit is een maat minder dan wat de Delta EST 150 presteert, maar eigenlijk niet slecht. De bovenkant van de grafiek is 1mVrms...

En net toen die LS-305KD lekker op 5A stond te draaien, en we tegen elkaar zeiden dat die het helemaal niet slecht deed gebeurde er dit:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/Brom-ruis,-LW305KD-fan-aan-uit-600pix.png

De paarse curve veranderde in de grijze curve :o
Wat gebeurde er? De fan sloeg aan... en die veroorzaakt dus een flinke storing op de uitgang!
Daar is toch een ontwerp detail er tussen door geglipt :+
Onder belasting gaat die fan af en toe aan en dan weer uit, en de extra storing er dus bij en weer af....

Kijkend naar die ruisspectra van schakelende voedingen vraag je je af hoe dat er op een scope uitziet... Dat hebben we bekeken.
Hier gaan we van hoog naar laag, eerst de LW-305KD:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/LW305KD-noise-belast-0,8A-600pix.png

Alle plaatjes zijn bij 0,83A belasting.
Je ziet de pieken van het schakelen. De scope meet de piek-piek waarde van die pieken (rood omlijnd) Over de schakelfrequentie valt weinig te zeggen. die varieert continue, en die piekjes zijn dus vrij random.

Dan naar de Delta EST 150:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/EST150-noise-belast-0,8A-200mV-div-600pix.png

Dit plaatje heeft de zelfde verticale verschil als die van de LW-305KD hier boven. Dat is dus wel een verschil! Het verschil lijkt hier groter als op de spectrum plaatjes. Dit komt omdat daar de verticale schaal logaritmisch is...

Om te zien wat de EST doet moeten we dus eerst (verticaal) inzoomen:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/EST150-noise-belast-0,8A-10mV-div-schoon2-600pix.png

Ingezoomd naar 10mV/div zien we het gedrag van de EST 150. Maar die 31mVtt is flink hoger dan de spec (van 8mVtt)... Maar die spec is wel gegeven met een bandbreedte beperking.
Dus gaat de scope ook op BandWith Limit (20MHz):

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/EST150-noise-belast-0,8A-10mV-div-schoon2-20MHz-BW-600pix.png

Nu moeten we terug naar 2mV/div om wat te zien. En met 5,12mVtt zitten we binnen de spec van Delta. Opgegeven specificaties nameten is minder simpel dan je denkt :-)

Het scope plaatje van de E030-1 bespaar ik jullie. Dat streepje ruis is zooo saai.

groet, Gertjan.

blackdog

Golden Member

Hi Gertjan, :-)

Weer mooie metingen.
Ik vind de meetingen op deze manier weergegeven echt zinnig en dan bedoel ik de spectrum analyse ook al is deze maar tot 90 KHZ en de weergave op de scoop.
Zo beide geeft dit een goede indruk van het stoorsignaal dat aanwezig is op de uitgang van de voeding.

Voor de vergelijking, dit is een plaatje van mijn DELTA ES 030-5 voeding.
Ik heb het met de Philips en de Hameg scoop gemeten, met de Hameg was de scherafdruk makkelijker maar kwam goed overeen met de digitale stand van de Philips.

Hier met het raam wijd open, dus niet het 20MHz filter van het scoopkanaal gebruikt.
http://www.bramcam.nl/Diversen/DELTA-ES030-5.png

Dit is met het 20MHz filter aan.
http://www.bramcam.nl/Diversen/DELTA-ES030-5-20MHz.png

Ik had een 8 Ohm weerstand aangesloten en er voor gezorgt dat er 1-Ampere aan stroom liep.

Groet,
Blackdog

You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.
miedema

Golden Member

Ha Blackdog,

Zo te zien komt jouw Delta ES030-5 wel ongeveer overeen met de EST150. Als ik het nareken dan zit je ongefilterd wat lager, en met BandWith Limit net wat hoger. Het verschil zal in de scope instelling zitten. (Je meette ook met een snellere tijdbasis, maar met lagere samplespeed edit: en 4x middeling) Met dank aan de maakbare digitale scope :-)
Gelukkig heb je nu weer een mooie analoge scope voor een dubbelcheck :-)

Ik denk dat deze voedingen aan elkaar verwant zijn. Ook niet zo raar, volgens mij staat EST voor ES Triple.

Inderdaad wil je voor schakelende voedingen wel wat breder kijken dan die 90kHz....
Het zou kunnen met de Agilent, maar dan met lineaire frequentieschaal, en dat zitten de net harmonischen weer helemaal links in de hoek gepropt.
Het kan ook met de FFT van m'n PicoScope 4262, maar hoewel 16bit mist die de 24bit van Clio dus heeft een voorversterker nodig. Als ik me nog eens verveel... :-)

goed en gezond nieuwjaar!
Gertjan.

miedema

Golden Member

Natuurlijk hebben we ook gekeken naar het gedrag bij dynamische belasting van de voedingen.

We hebben de voedingen belast met een wisselende belasting tussen 200mA en 800mA. Dit met een frequentie van 1kHz, en een vrij snelle stijgtijd van ongeveer 0,5µs. Eerder was hier een gedachte wisseling over met Blackdog. Hij vindt het zinniger om een wat langzamere stijgtijd van 5µs te meten. Dit omdat je dan beter het regelgedrag van de voeding ziet. Mijn achterliggende gedachte is dat real-life belastingen ook snel kunnen zijn, en dat met een snelle stijgtijd ook andere zaken als het gedrag van de regellus aan het licht kunnen komen.

Bij het opbouwen van de meetopstelling keek ik naar de aansluitbussen, en krabde me achter het oor:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/IMG_9132_EST150-LW-305KD-uitgangsbussen-600pix.jpg

Ik ben gewend om achterop een apparaatklem een draadje vast te schroeven, om daar aan te meten. Maar bij deze veiligheidsbussen gaat dat dus niet... Met name bij de Delta had ik door de vorm van die bussen aangenomen dat je ze open kunt schroeven. (Zo werkt het bij m'n TTi ook). Nee dus. Je ontkomt er dus niet aan om de serieweerstand (en de spanningsval daarover) van de banaanstekker in die bus mee te meten. (Oplossing is natuurlijk de voeding openmaken, en aan de achterkant van de bus meten :-). Daar hadden we geen zin in, en niet de tijd daarvoor.) We hebben verschillende soorten bananenstekkers & aansluit varianten geprobeerd om tot een zo laag mogelijke weerstand te komen...

Daarom vermeld ik bij de plaatjes hier niet de Ri van de voeding. Die zien we wel bij de meting van de uitgangsimpedantie, en daar kun je ook mooi het effect van dat meten inclusief de banaanstekker zien :-)

Eerst gekeken naar de Delta E030-1:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/Delta-E-dyn-load-1kHz-pp-600pix.png

Een vertrouwd beeld. Bij elke wisseling is er een over- of undershoot. De waarde wordt door de scope gemeten, en heb ik rood omlijnd.
Na die overshoot regelt de voeding snel weer bij, bijna zonder uitslingering.

En dan de Delta EST 150:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/EST-150-dyn-load-1kHz-600pix.png

De EST 150 regelt dus een stuk trager als zijn lineaire broertje. De regellus heeft de 0,5ms van de halve 1kHz periode bijna helemaal nodig om weer bij te sturen. We hebben dat met een lagere frequentie gecheckt, maar na die 0,5ms gebeurt er niks meer. Alles onder controle.

De totale overshoot is wèl lager dan van de lineaire Delta. Daarom kon ik de verticaal inzoomen naar 20mV/div.
Maar er lijkt ook iets gemeens te zitten op de punten van de overshoots. Laten we dat is bekijken en uitvergroten:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/EST-150-dyn-load-1kHz-detail-600pix.png

Met een stuk snellere tijdbasis van 5µs/div zien we dat hier eerst een soort uitslingeringetje plaats vindt. Het zou het uitslingeren van het aangestoten uitgangsfilter kunnen zijn.

Eens kijken als we de stroomflanken minder stijl maken, wat er dan gebeurt:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/EST-150-dyn-load-1kHz-10uS-stijgtijd-600pix.png

We hebben de stijgtijd langzaam trager gemaakt. En inderdaad, bij 10µs was het effect zo goed als verdwenen. Je kunt er dus wel van uit gaan dat dit effect in de praktijk niet of nauwelijks zal optreden.

Nu die uitslingering weg is, is ook de piek-piek spanning van de overshoots een stuk lager geworden. Dat maakt het verschil met de lineaire Delta nog groter (Die natuurlijk ook wel wat beter is met een slomere stijgtijd)

En dat tot slot de LW-305KD:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/LW305KD-dyn-load-1kHz-pp-600pix.png

Dat ziet er even anders uit...
Het eerste dat opvalt zijn natuurlijk alle piekjes. Je ziet ze hier veel beter als op de voorgaande foto's van m'n analoge scope (zoals die van de REK van flash2b). Dit omdat de schakelfrequentie willekeurig is. En die steeds verschuivende piekjes worden zowel door het analoge scherm als de sluitertijd van de foto uitgemiddeld. Het HMO plaatje hierboven is gewoon een moment opname.

Maar goed, als we dat gras wegdenken, dan zien we een regeling die na de (flinke!) overshoot heel snel weer terug is.

Wel zie ik nu, het plaatje nog eens goed bekijkend, dat er een soort rimpel op zit. Wat doet vermoeden dat er nog een hele langzame regeling plaats vindt, net als destijds bij de REK. Helaas hebben we daar niet naar gekeken. Dat is het nadeel van eerst meten, en pas later later het meetresultaat verwerken, als de de DUT alweer de deur uit is :-(

Wel hebben we bij de LW-305KD, omdat hij zo snel terug is, nog naar het 100kHz gedrag gekeken:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/LW305KD-dyn-load-100kHz-pp-600pix.png

En dat ziet er voorbeeldig uit. De schakelpulsen zijn bijna verdwenen omdat je bij 100kHz ongeveer tussen de schakelfrequentie zit te kijken :-)
Ik denk eigenlijk dat we hier, net als bij de REK van flash2b gewoon naar het laad- en ontlaad gedrag van de uitgangscondensator (uitgangsfilter) zitten te kijken.

Het belangrijkste resultaat van deze ronde was eigenlijk om te zien dat de schakelende Delta langzamer regelt dan de lineaire Delta. Omdat mooier te laten zien staan ze hier nog een keer samen in 1 plaatje:

http://www.miedema.dyndns.org/co/2016/est150/dynload/EST-150+Delta-E-dyn-load-1kHz-600pix.png

Het geheel overziend:
Kijkend naar de snelheid waarmee een voeding na belastingsverandering bijregelt scoort de lineaire Delta E030-1 het best.
Maar kijken we naar het netste gedrag qua overshoot na belastingsverandering dan staat de schakelende Delta EST 150 ruimschoots boven aan.

De beste wensen voor een goed en gezond 2017!
Gertjan.

High met Henk

Special Member

Hmm, mooie meting en ik had dit niet verwacht van de delta esp. Ofwel dat hij zo traag zou zijn..

ik zou deze test ook weleens willen zien met mijn agilent en eleshop voeding...
Jammer dat ik de tools er niet voor heb...

E = MC^2, dus de magnetische compatibiliteit doet kwadratisch mee???

Hallo Gertjan en natuurlijk ook Roland,

Mooie metingen hebben jullie gedaan. Erg leerzaam ook om te lezen hoe je de metingen interpreteert.

Je geeft aan dat je de Ri van de voedingen nog niet vermeldt, en dat deze nog komt.

Wat ik mij afvraag is waarom je de banaanbussen niet mee zou willen nemen bij het meten van de Ri. Ik begrijp dat je dan meer dan de Ri van de voeding zelf meet, maar in de praktijk zijn de banaanbussen onderdeel van de voeding, en lijkt het me juist interessant om de banaanbussen mee te nemen in de meting. Ik ben benieuwd welke denkstap ik vergeet en waarom het interessant is om zonder de banaanbussen te kunnen meten.

Ik kijk uit naar de resultaten van de Ri/uitgangsimpedantie.

Groeten,
Emiel