ALS je de boel moet voeden terwijl de lamp brand en je hebt alleen de stroomdraad, dan bepaalt de lamp in feite de stroom, en moet je de energie halen uit een "spanningsval" over de voeding van je microcontroller.
Je moet de voeding dus als STROOMBRON gaan zien. Hoe je dat omvormt naar een vaste spanning is dus nog even tricky, want dat is een ongebruikelijke situatie.
Stel dat je 5V spanningsval zou "nemen", dan krijgt de lamp maar 230-5 = 225V nominaal. Die moet het daar eigenlijk nog prima op doen. Ook als de spanning de maximale afwijking heeft, is die 5V spanningsval nog wel te doen.
Als je microcontroller 40mA nodig heeft en je lamp gebruikt gegarandeerd meer dan die 40mA, dan kan je inderdaad gewoon een gelijkrichter en een 5V zener gebruiken. Ohja, nog wat condensatoren om de "netspanning is nul" door te komen.
Maar gebruikt je lamp 1A (220W!) dan ga je dus 960mA oftewel ongeveer 4.8W nodeloos wegstoken in je zener. Tja.
In theorie zou je dan een 1:25 trafo kunnen nemen, DIE in serie met de lamp zetten en op de secondaire dan de gelijkrichting gaan doen.
Dit ontwerpen en dimensioneren (zoeken van componentwaarden) is tricky en hangt af van de lamp. Niet makkelijk. Helemaal niet als je die lamp moet kunnen vervangen.
De ideale oplossing is m.i. dat je zo'n stroomtrafo neemt, en die secondair kortsluit zodra je voldoende spanning hebt. Je laad een condensator op tot zeg 15V, haalt daar met een 7805 of een DCDC converter je 5V uit, en zolang die condensator op > 10V staat, sluit je de stroomtrafo kort. Zodra ie er onder komt gaat die weer open en kan je hopelijk binnen 10ms weer "bijtanken"....
Nog steeds wel afhankelijk van de stroom door de lamp, maar veel minder omdat je niet de verliezen hebt als de stroom door de lamp veel meer is dan het minimum.