Zonnevolgsysteem

Gepost door Jeroen Vreuls op zondag 7 april 2019

Zonnebanen

Ik ben me eerst eens gaan verdiepen hoe de zonnebanen lopen, zie het voorbeeld hieronder.

Zon op - zon onderZon op - zon onder

Wat we hierboven op het plaatje zien noemen we de azimut. De azimut is de hoek ten opzichte van het noorden. Dus bij 49 graden ten opzichte van het noorden komt in juni de zon op. Zoals je kunt zien zit er een behoorlijk verschil tussen de maand december en de maand juni, daar zit 81 graden verschil in. Dit is zowel voor zon op, als voor zon onder. Je kunt ook zien dat de boog (de tijd dat de zon zichtbaar is) in de maand december veel korter is dan in de maand juni. Je zou ook verwachten dat je 12 bogen zou zien, voor iedere maand één, maar ik heb er maar zeven getekend. Dit komt omdat je een aantal maanden dubbel kan nemen. Er zijn dus een aantal maanden waar de baan praktisch hetzelfde is.

Alleen zit er tot een half uur verschil in zon op en zon onder, de rest is verwaarloosbaar om de zon te volgen. De maanden die dubbel zijn, zijn de maanden mei en juli, april en augustus, maart en september, februari en oktober, en januari en november. De maanden juni en december zijn de enige maanden die niet dubbel zijn. Als we even naar de maanden maart en september kijken, zien we dat de zon een baan maakt van 180 graden. De zon komt precies in het oosten op en gaat precies in het westen onder, en voor bijvoorbeeld juni komt de zon op bij 49 graden oost en gaat onder bij 311 graden west. Dat is dan ook de maand waar de zon het langste te zien is en de grootste boog maakt.

De zon komt niet alleen op verschillende plaatsen op over het hele jaar gezien, maar maakt ook een ander baan ten opzichte van het aardvlak. Dit wordt de zonnebaan genoemd. Zie voorbeeld hieronder.

ZonnebanenZonnebanen

Ik heb maar drie zonnebanen getekend, juni, maart en december. De andere maanden zitten ertussenin. De hoek ten opzichte van het aardvlak verandert dus iedere maand. Dat kan eventueel ook automatisch versteld worden, maar dan heb je twee assen nodig om dit te verwezenlijken. Zelf heb ik een systeem gemaakt dat maar één as bediend, dat is de azimut. Hierdoor wordt het systeem eenvoudiger en goedkoper dan met twee assen.

Het is dan wel nodig om het paneel iedere maand met de hand bij te stellen. Of je neemt een gemiddelde over bijvoorbeeld twee maanden.

Hieronder zie je een schema met de ideale stand voor de panelen.

Ideale hellingshoekIdeale hellingshoek

Zoals je kunt zien zitten hier ook een paar dubbele maanden bij, januari en december, februari en oktober, en maart en september. De rest van de maanden is apart. Ook kun je zien dat de hoek varieert tussen de 20 graden in januari en december en 80 graden in juni. Het is dus de bedoeling dat iedere eerste van de maand de panelen versteld moeten worden, dan brengt de installatie het meeste op.