433 Mhz Antenne

diebobo

Golden Member

Om mijn huidige project wat meer uitstraling en bereik te geven heb ik een 433 Mhz antenne + chassisdeel aangeschaft. Ziet er gemonteerd puik uit, echter het bereik is waardeloos.

Ik zal ongetwijfeld iets te makkelijk aangesloten hebben. Als zender / ontvanger maak ik gebruik van die simpele modules van Niels op SamenKopen. Het draadje van het centerdeel van de chassisdeel heb ik rechtstreeks aan de op de antenne aansluitingen gesoldeerd. Het draadje van het buitenste deel van de chassis al experimenterend afwisselend wel en niet aan de Ground gesoldeerd. Het mag echter niet baten, bereik is enorm slechter dan een simpel draadje er aan van +/- 15 cm.

Ik heb hier geen verstand van en eerlijk gezegd doe ik dus ook maar wat, met een zelfde soort resultaat tot gevolg :) Valt er met deze componenten iets maken dat beter werkt dan een simpel draadje eraan gesoldeerd ?

http://www.uploadarchief.net/files/download/antenna_chassis.jpg

Veel beter dan een draadje van 15 cm is er niet. Ik heb weleens aan dat soort antennetjes gemeten maar daar word je meestal niet heel vrolijk van. Ziet er inderdaad goed uit maar meettechnisch veelal een drama!

I thought, I thought of everything

Een goede antenne op deze frequenties is een staafje of draadje van een cm of 15 a 18 vrij opgesteld t.o.v. een grondvlak.

http://www.carolina440.net/images/WX_Radio_Antenna1.JPG

Het grondvlak word hier gevormd door de drie sprieten die schuin omlaag steken. Een koperen (print)plaat van voldoende afmetingen mag echter ook.

Van de rubberduck die jij gekocht hebt kan ik weinig zeggen. Ik weet niet wat de fabrikant er in gestopt hebt. Meestal is het niet meer dan een draadje in een dikke verende rubber mantel. Soms als het hij voor lagere frequenties is, is de draad uitgevoerd als veer. Sommige fabrikanten maken er ook een veer in voor hogere frequenteis om de antennen lekker flexible te houden. Als antenne is dat echter waardeloos. Je zou de rubberduck met een voetje op een stuk onge-etst printplaat kunnen zetten. En dan met een (50 Ohm) coax kabel naar je unit toe. Hopelijk is je unit ook geschikt voor een 50 Ohm impedantie.

Je kunt beter zelf iets maken. Goedkoper, eenvoudiger en je weet wat je hebt.

Wil je serieuze versterking dan moet je aan een richt antenne gaan denken.
Deze bijvoorbeeld: http://www.oz1bxm.dk/sat/Wimo-70cm-Xquad.htm

Dit is een heel eenvoudige waarmee je ook wat versterking kunt krijgen.

http://www.pa1ca.nl/homebrew-70cm-quad-antenna/
http://www.pa1ca.nl/wp-content/uploads/2012/10/Quad-70cm-IMG_1443.jpg

Een antenne hoeft niet moeilijk of duur te zijn. Let er wel dat als je dit heel leuk gaat vinden en je gaat extreme richtantennes gebruiken je bezig bent een illegale zender te bouwen.

Vaak zit er een spoeltje in de voet van een spriet, dit is om een te korte spriet toch geschikt te maken voor de betreffende frequentie. Van de gain blijft dan maar weinig over.

Arco

Special Member

Zo'n ducky is zeker niet beter als een draadje van de juiste lengte. (ca. 17cm)
Een meter of 30 zou je zeker moeten halen zonder obstakels.

Arco - "Simplicity is a prerequisite for reliability" - hard-, firm-, en software ontwikkeling: www.arcovox.com

En hoe is het met de ontvangende kant? Een goede antenne daar op is net zo belangrijk.

En die antenne kan gewoon dezelfde zijn als die bij de zender.

[Bericht gewijzigd door Ex-fietser op dinsdag 24 december 2013 20:42:08 (28%)

Zijn die modules wel geschikt om een externe antenne aan te maken?

Door dat stuk draad heb je nu je antenne een flink stuk langer gemaakt, aanpassing klopt dan sowieso niet meer.