Op 31 augustus 2016 07:13:28 schreef gdb:
[...]Wanneer is het verstandig een andere referentie te kiezen?
Je kiest bijvoorbeeld de referentie die voor de uitleg of het begrip van de schakeling handig is.
In die keuken op 40 m hoogte ga je de juiste hoogte van de keukentafel niet opgeven ten opzichte van NAP, maar ten opzichte van de vloer; je zegt gewoon: het tafelblad ligt op 80 cm hoogte.
En dan, alleen als het later belangrijk lijkt, kun je voor de volledigheid nog zeggen dat die vloer op 40 m boven NAP ligt. Wie wil, kan dan uitrekenen dat het tafelblad op 40,8 m boven NAP ligt.
Zo zeggen we in de elektronica vaak iets als: 'een transistor gaat geleiden als de basisspanning boven de 0,6 V komt'.
Maar dat is slordig gezegd. Wat we dan bedoelen, is dat de basis-emitterspanning boven de 0,6 V komt; de spanning tussen basis en emitter, ofwel: de basispotentiaal ten opzichte van de emitterpotentiaal.
Hier is 'basis-emitterspanning' het handigste correcte woord; afgekort Ube.
In de uitleg over de transistor komt die 0,6 V heel vaak voor. Het is handiger de emitter (tijdelijk) als referentie te gebruiken, want de transistor 'ziet' zelf ook alleen maar de basis-emitterspanning. Die heeft zelf geen idee hoever hij 'boven aarde hangt'.
Zo is het ook met die laagspanningsvoeding die aan één kant aan de 230V hangt. Alle onderlinge (laag-)spanningen blijven hetzelfde, ook al gaat alles samen nog eens op en neer ten opzichte van aarde. Die 'gemeenschappelijke' beweging zien de onderdeeltjes toch niet aan elkaar, want alles beweegt samen.
Op dezelfde manier kun je ook rustig een potje tennissen, zonder je af te vragen hoe snel de aarde (de planeet, bedoel ik nu ) beweegt (ca. 30 km/seconde in zijn baan). Alles beweegt met de aarde mee, zodat je daar geen rekening mee hoeft te houden in het spel.