Ik heb in 15 jaar repareren maar een paar reparaties gedaan waarbij de elco's de oorzaak waren.
Klopt,
Elco's zou ook niet mijn eerste keuze zijn bij goed merk elco's (of ze moeten bol staan)
Ik gok op een van de mosfets of de condendsator daaraan.
Special Member
Ik heb in 15 jaar repareren maar een paar reparaties gedaan waarbij de elco's de oorzaak waren.
Klopt,
Elco's zou ook niet mijn eerste keuze zijn bij goed merk elco's (of ze moeten bol staan)
Ik gok op een van de mosfets of de condendsator daaraan.
Alternatief is om een goede (bvb Meanwell LRS-200-36) voeding van 36V 4A te kopen om deze oude defecte voeding te vervangen. Kost ongeveer 25 EUR en waarschijnlijk ook nog energie efficiënter in gebruik.
Als het puur 'de sport' is om deze voeding te herstellen dan zou ik eerst met een multimeter de FETs, Diodes enz. eens doormeten om te bepalen wat er kapot is. Als je echter geen tools heb deze te vervangen dan houd het daarna op.
Golden Member
Op maandag 24 juni 2024 10:22:30 schreef Arco:
Een LCR meter moeten kopen voor één reparatie is geld weggooien...
(beter dan alle elco's vervangen, ben je voor een tientje klaar)Een scoop is voor een SMPS een dure en onhandige oplossing:
Zonder scheidingstrafo of differential probe heb je er niets aan dus die moet je ook nog aanschaffen.
Of je moet een handheld scope kopen op accu dan heb geen scheidingstrafo of differential probe nodig.
Maar als iemand er nog weinig sjoegen van heeft van een SMPS lijkt het mij ook meer op een zelfmoord missie.
Bij het repareren van een SMPS zou ik absoluut niet zonder scheidingstrafo en lamp-limiter (stroombegrenzer o.b.v. serie-gloeilamp) willen werken.
Een scope kan handig zijn, een DMM is een vereiste. M'n zelfbouw-ESR meter is zijn gewicht in goud waard. De LCR-meter kan ik me niet herinneren ooit voor een SMPS te hebben gebruikt. Maar als de OP niet kan (de-)solderen houdt het sowieso snel op.
Een SMPS is inderdaad geen goed project voor een beginner. Oh ja, en een veiligheidsbril opzetten, i.v.m. exploderende electronica en rondvliegende brokstukjes....
Op maandag 24 juni 2024 00:21:25 schreef fred101:
Knap als jij daarmee smd kunt solderen en desolderen zonder schade aan te brengen.Alles kan maar zo masochistische ben ik niet (en jij ook niet, als je echt tegen meet en soldeer apparatuur was had je zelf ook niks)
Ik wil minimaal een DMM, LCR meter en scoop. De eerste lijkt me duidelijk, de tweede om bij reparatie trafos, spoelen, condensators te testen. Knap als jij met alleen een dmm ziet of een elco nog goed is en of een trafo kortgesloten windingen heeft (zeker zonder scoop)
De scoop lijkt me ook duidelijk, zonder blijft het gokken wat er in je circuit gebeurd.
Als "tweede-lijn" een labvoeding en functie generator.
Ik denk dat SINE bedoelt dat als er geen andere oplossing mogelijk is, je met een goed begrip van de techniek met uitsluitend een paar basis tools je heel ver kunt komen. Ik heb wel eens een situatie gehad dat er in een fabriek ergens midden in lapland (Finland) een kleine voeding uitgebrand was. Er kon niet even heel snel een vervanger geregeld worden. Dat zou twee weken moeten gaan duren. Toen heb ik met wat rekensommen op de binnenzijde van een rital kast een noodvoeding uitgetekend en gebouwd met een handvol (sloop)onderdelen en een oude goedkope draaispoelmeter die er toevallig lagen. Ze konden toen na een paar uur weer verder draaien. En dat scheelde ongeveer anderhalve ton per uur. En dat dan voor twee weken stilstand, en op de knieën naar de klant sorry zeggen. Ik heb toen mijn geld voor de zaak wel verdient.
Hier is het schema.
Je moet even op pen 12 van het ic meten (met een scoop met geïsoleerde probes) of daar een rimpel staat. Daar moet gewoon een stabiele gelijkspanning zonder noemenswaardige rimpel.
Op pen 13 en 9 moet je pieken meten.
Gebruik wel een scoop die op een of andere manier geïsoleerd is van het net. En let zelf ook goed op want het kan zijn dat de hele dut(=device under test) onder een spanning van 230 volt staat.
Golden Member
Op maandag 24 juni 2024 10:05:47 schreef fred101:
Hier is de smps controller verdacht, deze is smd, als je dat niet kan solderen, wat raadt je hem dan aan ? Elco's vervangen en hopen dat het toch niet de smps controller is ?De reden dat ik vaak aangeef wat nodig is, is om geen valse verwachting te scheppen waarbij een TS allerlei onderdelen gaat kopen, zijn PCB vernield met desolderen en dan alsnog zwaar gedesillusioneerd het board weg-gooid en nooit meer iets probeert te repareren of met elektronica te doen.
Maar ok, ik zal me voortaan aan de richtlijnen houden waarbij we een TS dom houden en alleen nog adviseren op de gok wat dingen te vervangen en ik zal vooral de "verboden" apparatuur niet meer vermelden want stel je voor dat iemand er achter komt dat er apparatuur bestaat waar je wel snel mee kunt zien dat een elco slecht is of dat een smps wel schakelt. Dat kunnen we niet hebben natuurlijk...
Zodra gemeten is dat D6 en D7 in situ sluiting meten (als ik het goed begrepen heb, daar ga ik verder even van uit), zijn die eigenlijk de enige zinnige volgende stap in de reparatie. Ik vraag me af of dat wel echt klopt, en als de TS aangeeft ze niet los te kunnen solderen zijn de meetmogelijkheden simpelweg beperkt. In dat stadium is de SMPS controller niet verdacht en de scope niet nodig. Hier sluit ik me aan bij Sine, maak het niet ingewikkelder dan het is, en 1000 euro aan meetinstrumenten halen het niet bij inzicht in de schakeling. De laatste keer dat ik graag ter plekke voor tienduizenden euro's aan meetapparaten zou hebben aangeschaft, kwam dat puur doordat ik geen zak van de schakeling en signalen snapte... Al kan ik inderdaad niet garanderen dat ik met perfect begrip niet ook naar dure meters had moeten grijpen.
Maar terug naar de praktijk. Het eerste is de vraag: hoe is de sluiting gemeten. Als er geen sluiting inzit maar een meetfout is gemaakt, verlaten we dat pad weer, in plaats van uren naar een rode haring te gaan zitten vissen.
Vermoeden we na controle dat er inderdaad een sluiting is, dient de belasting losgekoppeld te worden (als dat nog niet gebeurd was) en de diodes opnieuw gemeten.
Als de sluiting dan weg is, zou er eventueel een probleem in het hek kunnen zitten. Als de sluiting er dan nog inzit, is het een kwestie van nieuwe voeding monteren, of iemand zoeken met een soldeerbout.
Ohja, als ik het goed zie, zou de sluiting in dit geval ook de secundaire elco's kunnen betreffen die achter D6 en D7 hangen Al ben ik volledig met je eens dat het onzinnig is om die dan maar op de gok te vervangen. Ook die zou je moeten uitsolderen om te kunnen testen.
Op maandag 24 juni 2024 10:05:47 schreef fred101:
Maar ok, ik zal me voortaan aan de richtlijnen houden waarbij we een TS dom houden en alleen nog adviseren op de gok wat dingen te vervangen en ik zal vooral de "verboden" apparatuur niet meer vermelden want stel je voor dat iemand er achter komt dat er apparatuur bestaat waar je wel snel mee kunt zien dat een elco slecht is of dat een smps wel schakelt. Dat kunnen we niet hebben natuurlijk...
Ik denk dat Sine wil aangeven dat het weinig zin heeft een TS, die aangeeft een eerder beperkte kennis te hebben, en een schuchtere poging wil wagen de voeding aan de praat te krijgen te overladen met een batterij aan mogelijke meetapparatuur.
We zijn allemaal eenvoudig begonnen. In men prille tienerjaren enkel een (Hioki) analoge multimeter en een "toute electrique" soldeerboutje, nog met koperen punt.
Maar zelfs daarmee kon ik condensatoren testen, via de ballistische methode (kan met zowat iedere analoge multimeter).
En er is idd de kans dat TS de boel kapotrepareert, zo erg is dat niet, maakt deel uit van het leerproces.
Ik wil graag dit verhaal even terug opnemen. Ik heb een aantal van de dingen getest waarop mij specifiek werd gewezen:
C4 (AV R75 MKP 047 400 F7 15280033)(vlakbij de mosfets): C@120Hz:47,86nF D@120Hz:0,00
C22 (470µF Dmax: 0,16)(vlakbij de thyristor): C@120Hz 447µF D@120Hz:0,137.
Ik heb D6 en D7 (stps20h100C) in situ gemeten met de diodetest op de DMM. Tussen A1,A2 en K meet ik een spanningsval van 0,235V.
@Ex-Fietser: Ik meet effectief een pulse op 9 en 13 en een stabiele gelijkspanning op pin 12. Dit suggereert dat de controller nog correct functioneert? Nu lijkt het mij dat 1,66V vrij weinig als voedingspanning voor zo'n chip (van wat ik gezien heb bij anderen)
Ik heb beide mosfets Q1 en Q2 in situ gemeten: Q1: 44,3Ω (S-D), Q2: 54,4kΩ (S-D). Ik kan de gate niet activeren door een positieve spanning op de gate te zetten (omdat ze in het circuit zitten?)
Volgens mij is de ingangsspanning Vcc veel te laag (1,664V), in de datasheet staat dat die tussen 8,85V en 16V moet liggen (p8 in bijlage). Is het de taak van de Thyristor SCR om het controlecircuit te voeden?
Golden Member
Hi,
Veel repareren of bouwen dan is dit stukje electronica betaalbaar en erg handig.
Jaja een LCR meter en kost maar ongeveer 35€, ga je maar 1x minder naar de kroeg zuipen. *grin*
Hier heb je veel langer plezier van en minder koppijn.
.
Oja, de gene die denken dat je zonder na te denken alles "In Circuit" hierme te meten is, wil ik graag uit de droom helpen, nop!
Gewoon je grijze kwab gebruiken, je zal regelmatig onderdelen aan een kant moeten loshalen zoals weerstanden, spoelen en condensatoren voor een goede meting.
Groet,
Bram
Op donderdag 19 december 2024 17:48:13 schreef Bartoli:
Volgens mij is de ingangsspanning Vcc veel te laag (1,664V), in de datasheet staat dat die tussen 8,85V en 16V moet liggen (p8 in bijlage). Is het de taak van de Thyristor SCR om het controlecircuit te voeden?
Dus dan moet je uitzoeken hoe de "startup" van dat ding werkt. Meestal zijn er twee weerstanden in serie (om veilig de 300+ V aan te kunnen) en evt kunnen die afgeschakeld worden als er een extra wikkeling op de trafo zit die de VCC kan leveren.
Edit: Die twee 470k of de twee 220k weerstanden zijn kandidaten!