Een Megger is het aangewezen instrument om zoiets te meten. Wanneer u met een DMM bij lage meetspanning (een paar volt) al 1.4 kilo-ohm meet dan is er zeker een probleem. Wel zou ik eigenlijk verwachten dat de aardlek vrijwel direct springt, niet met 5-10 seconden vertraging.

Evt. zou u ook zelf een klein meetinstrumentje/testlampje in elkaar kunnen prutsen als hierboven, en meten tussen massa en elk van de 3 fases op de motor. In principe zou de lamp niet mogen gaan branden, in geval een gloeilamp gebruikt wordt. In geval van een LED-lamp zou hij *zeer* zwak mogen branden, maar zeker niet op volle sterkte.
1.4k lek geeft, naar massa, 230 V / 1400 ohm = 164 mA lek. Da's héél veel en zou de aardlek *direct* moeten laten springen.
Ter info, m'n zelfbouw aardlektestertje test met (o.a.) 32 mA, en daarbij springen aardlekschakelaars direct; niet met 5-10 seconden vertraging.
maar kan een motor op een paar seconden doorbranden?
Mogelijk was er reeds langer een onderliggend probleem, ergens een zwak plekje in de isolatie?
En wat Benleentje zegt, eerst systematisch uitsluiten dat het probleem niet in de stekker, snoer of aansluitdoos zit. Soms zijn isolatieproblemen vrij simpel en snel op te lossen met wat extra isolatie. Het probleem zit lang niet altijd diep begraven tussen de motorwikkelingen....