Op woensdag 8 januari 2025 16:34:27 schreef Lambiek:
Er is iemand van Victron bij geweest met het meten, of er hier iemand mee leest van Victron weet ik niet.
Ik heb diverse off-grid systemen gebouwd met Victron, de grotere versies waren met 3x15KVA Quattro's met 30 kWh accu (48V).
Wat bij de Victrons heel belangrijk is dat de verbinding tussen de omvormers en het net er niet te dikke voedingskabels worden gebruikt. De spanningsregelaar in de omvormer meet namelijk de lijnspanning t.o.v. de nul en regelt hierop. Omdat intern de 48 VDC door middel van een transformator en H-brug naar 230 VAC wordt gebracht (in de juiste fase 0°, 120° & 240°) reageert het systeem relatief traag.
Dit fenomeen wordt uitgelegd in "Warning against over-dimensioning the AC wiring"
Note: Do not over-dimension the AC cabling. Using extra thick cabling has negative side effects.
Technical background: for a properly working parallel system, the AC current should be evenly distributed between the paralleled units. The resistance in the cabling helps with that and is needed for that; to overcome small differences between one inverter/charger and another, for example in the AC contact on the AC input. When the resistance in the cabling is too low, such small differences in resistance of the current path in a unit itself can results in a large relative difference. This results in bad current distribution.
https://www.victronenergy.com/live/ve.bus:manual_parallel_and_three_ph…
Wat ik zo zie aan de grafiek is dat de spanningsregelaar grillig reageert. Dit zou te maken kunnen hebben met bovenstaande fenomeen. Het klinkt tegenstrijdig, als installateur leg je het liefst mooie dikke kabels aan zodat je zeker bent van je zaak. Maar omdat we hier te maken hebben een regeling die dezelfde kabels gebruikt gaat dit niet. Je krijgt een soort oscillaties in spanningsregelaar waarbij het hele netwerk dat wordt gevoed reageert.
Het zou beter zijn als de Victron omvormer (net als goede spanningsmeters) een aparte aansluiting zou hebben voor de spanningsmeting die parallel aangesloten worden op de automaat (4 wire). Dit maakt het systeem echter complexer qua bedrading (die veelal al complex is). Dit is zeker iets dat ik ga vragen bij Victron, het zou in veel situaties problemen voorkomen mijns inziens.
Verder ben ik benieuwd naar het aardingsstelsel omdat dit ook invloed kan hebben op de spanningspotentiaal tussen de nul en de aarde.
Omdat je meerdere opwekkers hebt, zou ik willen redeneren dat je op de hoofdverdeler een TN-C-S maakt en hier alle producers op aansluit: Stedin, windmolen, powermodule en de genset. Voor de Victrons is het heel belangrijk dat de nul 'schoon' is en dat er geen potentiaalverschil is t.o.v. de aarde (zie documentatie Victron).
Verder zie ik dat het woonhuis doorgekoppeld zit op de powermodule, dit is onjuist en zal je ook moeten voeden vanaf de hoofdverdeler. Het kan voorkomen dat een relatief kleiner verbruiker (2 kW verwarming) een rimpel veroorzaakt in de regeling van de Quattro's. Dit isoleer je door de voedingskabel op de hoofdverdeler te zetten.
Mijn advies zou ook zijn om de genset qua voedingskabel ook direct te koppelen aan de hoofdverdeler.
Ik begrijp dat je misschien niet op graafwerk aan het wachten bent maar ook een genset die een spanningsregelaar heeft wil je zo dicht mogelijk op de 'actie' zetten.
Het is heel moeilijk om een systeem stabiel te maken waarbij je in het netwerk meerdere opwekkers en gebruikers hebt. De meest stabiele spanning krijg je als je één sterpunt maakt waar alle producers en consumers op aangesloten zijn. Je hebt dan èèn spanningsreferentie in plaats van de diverse spanningsvallen over de verschillende kabellengtes. Bedenk ook dat condities die een aggregaat kunnen laten opstarten beïnvloed kunnen worden als er spanningsval over een voedingskabel is.